Ljubazni! molim se Bogu da ti u svemu bude dobro, i da budeš zdrav, kao što je tvojoj duši dobro. (3 Jovanova 1:2)

1-Кандидат за небо

Лекција 1 Субота, 6. јануар 2018. 

Кандидат за небо
„Вером би Енох пренесен да не види смрт; и не нађе се, јер га Бог премести, јер пре него га премести, доби сведочанство да угоди Богу.“ – Јеврејима 11:5.
„Колико су се пута они који су веровали Божјој Речи, иако сами по себи потпуно беспомоћни, одупрли притиску целога света? Један од њих био је и Енох - непорочан у срцу, свет у животу - чврсто се држао своје вере у победу правде, насупрот поквареном и исмевачком нараштају.“ – Васпитање, 227.

Предлажемо да прочитате: Патријарси и пророци, 62-68.
Недеља, 31. децембар
1. У ВРЕМЕНУ МОРАЛНЕ ИЗОПАЧЕНОСТИ
а. Како можемо да опишемо искуство седмог човека од Адама, и како је његово окружење упоређено са данашњим? I Мојсијева 5:18-22.
„Никад до тада није било нити ће икад бити времена кад ће морална тама бити тако густа као што је била кад је Енох живео животом беспрекорне праведности.“ – Коментари библијских текстова, 23.
„И Енох је имао искушења као што их ми имамо. Људи око њега нису били више наклоњени праведницима него што је то наша околина. Ваздух који је удисао био је испуњен грехом и поквареношћу, као што је то и данас случај. Ипак, он је живео светим животом.“ – II Сведочанство, 130.
„Браћо моја и сестре, не смемо дозволити себи да нас носи струја популарних, широко распрострањених схватања. Наш садашњи задатак је да изађемо из света и да будемо народ особит. То је једини пут и начин да живимо једнако по вољи Божјој, као што је то Енох чинио.“ – V Сведочанство, 506.
„Енох није ходио с Богом у заносу или визији, него у свим дужностима свакодневног живота. Он није постао пустињак, није се потпуно одвојио од света, јер је у свету имао да изврши једно дело за Бога.“ – VIII Сведочанство, 356.
Понедељак 1. јануар
2. ЗДРАВ СТРАХ БОЖЈИ
а. Шта из Еноховог искуства са Богом треба и нас да надахне? I Мојсијева 5:23,24.
„Господ је љубио Еноха јер Га је он следио, упорно избегавајући безакоње, искрено трагајући за небеским знањем како би могао савршено да се покорава Његовој вољи. Жудео је за потпуним сједињењем с Богом којега се бојао, и којега је поштовао и обожавао. Бог није могао да допусти да Енох умре као и други људи, већ је послао своје анђеле да га узму на небо како не би окусио смрт.“ – Spiritual Gifts, 3, 57.
„Три стотине година Енох је тежио за чистотом срца, како би био у хармонији са небом...
„На такво заједништво Бог и нас позива. Светост карактера оних који ће бити искупљени између људи, приликом поновног Христовог доласка, мора да одговара светости Еноховог карактера.“ – Слуге јеванђеља, 42.
б. Шта је било показано првом пророку у историји, и зашто му је била дана таква визија? Јуда 14.15.
„Енох је био први пророк на овом свету... Његов живот био је узор хришћанске доследности. Реч Божју би требало да, при осуди у жигосању греха, изговарају само света уста.“ – Коментари библијских текстова, 23.
ц. Какво понашање нарочито изазива Божји гњев у хришћанској ери? Јуда 5-8,10,11,16; Матеј 11:20,23,24.
„Судбина Содома представља озбиљну опомену, не само онима који сносе кривицу за почињени грех, него и свима који се играју преимућствима и светлошћу посланом с неба...
„На дан страшнога суда биће лакше становницима Содома и Гомора, него онима који су знали за Христову љубав, а ипак су се окренули од ње да би уживали у задовољствима грешног света.“ – Патријарси и пророци, 157.
Уторак, 2. јануар
3. ЦИЉ УВЕК ТРЕБА ДА ИМАМО ПРЕД ОЧИМА
а. Како је Енох одржао своју чистоту? I Коринћанима 15:33; Титу 1:15,16.
„Енох за себе није изабрао боравиште међу безбожницима; није се настанио у Содому мислећи да спасе Содом, него се са својом породицом сместио тамо где је атмосфера била што је могуће чистија. Отуда је повремено одлазио међу становнике света преносећи им од Бога дану поруку. Свака посета, коју је учинио свету, била је за њега веома болна. Сваки пут би запазио и схватио понешто од губе греха. Објавивши свету своју поруку, сваки пут би са собом повео, у своје усамљено и повучено боравиште и понеког од оних који су прихватили опомену. Неки од тих људи су постали победници и као такви умрли пре него што је потоп дошао на свет. Међутим, неки други услед дугог живљења под изопачујућим утицајем греха, нису могли да поднесу атмосферу праведности и исправности.“ – Коментари библијских текстова, 22, 23.
„Уколико је (Енохов) задатак био већи и хитнији, утолико су му молитве биле истрајније и усрдније. С времена на време се потпуно повлачио из друштва. Пошто би се за извесно време задржао међу људима, радећи за њих поукама и примером, поново би се повлачио у самоћу осећајући глад и жеђ за узвишеним знањем које је само Бог могао дати.“ – Слуге јеванђеља, 41.
б. Шта можемо научити из Еноховог става? Јеврејима 11:5.
„Бескрајна, недокучива Божја љубав, откривена у Христу, постала је предмет (Еноховог) даноноћног разматрања. Он је свом усрдношћу своје душе настојао да ту љубав открије онима међу којима је живео...
„Кад су се пред његовим очима отворили призори будућности, Енох је постао проповедник правде преносећи Божју поруку свима који су хтели да слушају речи опомене...
„Они који су слушали, осетили су да сила Божја делује преко Његовог слуге. Неки су послушали опомену и одрекли се својих греха, али се већина подсмевала свечаној поруци. У овим последњим данима слуге Божје морају свету објавити сличну поруку, и такође ће наићи на неверовање и подсмех.“ – VIII Сведочанство, 355, 356.
Среда, 3. јануар
4. ПОСТАТИ СЛИЧАН ХРИСТУ
а. У ком смислу Енохов циљ треба да буде пример и нама данас? Галатима 6:8,9.
„Како су године пролазиле, плима људског безакоња постајала је све дубља и дубља; скупљали су се све мрачнији и мрачнији облаци божанског суда, али се Енох, сведок вере, држао свог пута опомињући, преклињући и поучавајући - трудећи се да сузбије плиму безакоња и да заустави стреле освете.
„Људи тог поколења су се смејали лудости онога који се није трудио да сакупи злато и сребро, нити да стекне имовину на овом свету, али је Енохово срце тежило за вечним богатством.“ – VIII Сведочанство, 356, 357.
б. Чиме треба да се руководимо у нашим свакодневним одлукама? II Коринћанима 5:7; Осија 14:9.
„Уколико је веће било постојеће безакоње, утолико је усрднија била (Енохова) чежња за вечним домом. Иако се још увек налазио на земљи, он је вером боравио у царству светлости.“ – VIII Сведочанство, 357.
„Да ли је Енох стварно видео Бога на својој страни? Само вером. Он је био свестан да је Господ ту, и доследно се и непоколебљиво држао начела истине. Ми, исто тако, треба да живимо једнако по вољи Божјој. Кад будемо тако чинили, наше лице ће бити озарено светлошћу Његовог присуства, и кад се будемо састајали једни са другима говорићемо о Његовој сили наглашавајући увек: Слава Господу...
„На крају ће на небо бити узети само они који су на овој земљи одржавали сталну везу с Богом.
„Они који показују да им је живот скривен са Христом у Богу приказиваће Га увек - сваким животним поступком. Себичност и сопствено ја биће потпуно искорењени.
„Потрудимо се да схватимо слабости својствене људима, треба да увидимо да човек пада управо онда кад је уображен и о себи има високо мишљење. Тада ћемо бити испуњени жељом да будемо управо онакви какви, према Божјој намери и жељи, треба да будемо – чисти, племенити и посвећени... Једина жеља наше душе биће да постанемо слични Њему.
„То је била жеља која је испуњавала Енохово срце... Он није сам одређивао свој пут, нити је пак истицао своју вољу сматрајући се довољно способним да управља својим животом. Тежио је само да постане сличан божанском Узору.“ – Коментари библијских текстова, 21, 22.
Четвртак, 4. јануар
5. ПРОЦЕС ЧИШЋЕЊА
а. Опиши коначну победу свих оних који имају исти циљ као Енох. Матеј 5:8.
„Небо је пуно благослова које Господ једва чека да излије на оне што усрдно моле за помоћ, коју само Он може да дâ. Енох је вером стално гледао у Исуса, у молитви се позивао на Њега верујући да ће свака Божја реч заиста да се испуни. Тако је овај свети човек стално ходио са Богом. Он се чврсто држао Бога и био на његовој страни покоравајући се свакој Његовој речи.“ – Коментари библијских текстова, 22.
„Колико је мало људи свесно да имају идоле који су им веома драги и да негују грех?! Бог види грехе који су нас потпуно заслепили, зато својим 'оштрим косијером' понекад засеца веома дубоко да би нас ослободио од тих изузетно вољених греха. Свако од нас жели сам да изабере процес чишћења кроз који мора да прође. Колико тешко свако од нас пристаје да разапне своје 'ја', али када се то препусти Богу, као Ономе који зна све наше слабости и нашу грешност, Он ће изабрати најбољи начин да се постигну жељени резултати. И Енох је живећи у вери једнако по вољи Божјој стално наилазио на сукобе. То може да буде искуство и свакога од нас. Потпуним обраћењем и видном променом у свом животу, можемо заиста бити деца Божја, не само познајући Његову вољу, него наводећи својим примером и друге да смерно пођу путем послушности и посвећења.“ – III Сведочанство, 505, 506.
„(Енох) је живео у времену искварености и око њега је све било изопачено, али се вежбао у побожности и тежњи за чистотом. Говорио је о небеским стварима; васпитао је свој дух да се креће у том правцу и стога је на њему био божански печат. Лице му је било озарено светлошћу која је сијала с лица Исусовог.“ – II Сведочанство, 130.
Петак, 5. јануар
ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:
1. Шта треба да схватимо о Еноховој генерацији?
2. Шта треба да научимо из судбине Содома?
3. Објасни Енохово понашање у вези са његовим окружењем.
4. Са којим циљем је Енох у мислима проучавао Божју Реч?
5. Како овонедељна лекција треба да нам донесе наду?