Ljubazni! molim se Bogu da ti u svemu bude dobro, i da budeš zdrav, kao što je tvojoj duši dobro. (3 Jovanova 1:2)

5-Време духовне кризе

Лекција 5 Субота, 3. фебруар 2018.

Време духовне кризе
„Зато, љубазна браћо моја, бежите од идолопоклонства.“
– I Коринћанима 10:14.
„Увек је постојао један мали остатак оних који су били одани Богу, а Он је с времена на време подизао верне и храбре људе да руше идолопоклонство и да ослобађају Израиљ од његових непријатеља.“ – Патријарси и пророци, 576.

Предлажемо да прочитате: Патријарси и пророци, 574-579.
Недеља, 28. јануар
1. КРИВИ ПРЕД БОГОМ
а. Шта је Израиљ, приликом насељавања Ханана, пропустио да учини? Судије 1:28-33.
„Господ је верно испунио обећања дата Израиљу; Исус Навин је савладао моћ Хананејаца и обећану земљу поделио израиљским племенима. Они су, ослањајући се на сигурну божанску подршку, имали само да употпуне дело - да преостале староседеоце изагнају из земље - али они су пропустили да то учине. Упуштајући се у савез са Хананејцима, они су прекршили изричиту Божју заповест, и зато нису испунили основни услов под којим им је хананска земља била обећана.“ – Патријарси и пророци, 574.
б. Шта показује да је ово питање било од великог значаја? II Мојсијева 23:24,25.
„Већ у првим саопштењима, која им је Бог дао на Синају, били су (Израиљци) опоменути да се чувају идолопоклонства...
„Међутим, занемаривши високи циљ, који им је био намењен, они су се радије удобно сместили и одали уживању. Пропустили су прилику да употпуне освајање земље.“ – Патријарси и пророци, 574, 575.
Понедељак, 29. јануар
2. ВИСОКА ЦЕНА НЕМАРНОСТИ
а. Шта се догодило Израиљу, зато што је пропустио да изврши своју дужност пред Богом и на који начин је то испуњење пророчанства? Псалам 106:35-40; IV Мојсијева 33:55.
„Док је још било у животу поколење коме је Исус Навин давао упутства, идолопоклонство није било толико узело маха, али су родитељи своју децу припремили за отпадништво. Непоштовањем божанских ограничења, од стране оних који су ушли у хананску земљу, посејано је семе зла које је наставило да доноси горке плодове у многим нараштајима. Јеврејима су њихове једноставне животне навике осигуравале благодат телесног здравља, али дружењем с незнабошцима били су наведени да попуштају апетиту и страстима, што је постепено смањивало њихову телесну снагу и слабило им духовне и моралне силе. Израиљци су због својих греха били одвојени од Бога. Његова снага им је била ускраћена и више нису били надмоћнији од својих непријатеља. Тако су најзад били покорени од стране управо оних народа које су они уз Божју помоћ могли да покоре.“ – Патријарси и пророци, 576.
б. Шта је Бог на крају био приморан да уради и зашто о томе треба озбиљно да размишљамо? Судије 2:12; Псалам 78:58,60,61.
„Најтежи грех - идолопоклонство - постоји у цркви. Све оно што стоји између хришћанина и његове неподељене службе Богу је идол, а идолопоклонство је грех само по себи.” – The Paulson Collection, 343.
„Слично старом Израиљу, Заједница је осрамотила Бога тиме што се одвојила од светлости, занемарила своје дужности и злоупотребила велике предности које су јој дате, као изабраном Божјем народу, да би изградила свети карактер. Њени чланови су прекршили завет према коме су морали да живе само за Бога; удружили су се са себичним и таштим људима.“ – II Сведочанство, 492.
„У идолопоклонике Бог сврстава и оне који се ослањају на своју мудрост и своје планове, мислећи да успех зависи од њиховог богатства и моћи и тежећи да своје позиције ојачају савезништвом са људима које свет сматра великима, али који поричу обавезност покоравања Његовом закону.“ – The Review and Herald, March 15, 1906.
Уторак, 30. јануар
3. БЕЖАЊЕ ОД ИДОЛОПОКЛОНСТВА
а. Који апели по питању идолопоклонства су упућени онима који живе у хришћанској ери? I Коринћанима 10:14; Галатима 5:19-21. Опиши потресну визију о опасностима овог зла дату Господњем гласнику.
„Велика група незнабожачких идолопоклоника носила је црну заставу, на којој су се видели облици сунца, месеца и звезда, и била испуњена јарошћу и бесом. Показана ми је затим друга група која је носила чисту белу заставу са натписом: 'Чистота и светост Господу.' На њиховим лицима се огледала чврстина и небеско спокојство. Видела сам како им се незнабожачки идолопоклоници приближавају, а онда је дошло до великог крвопролића. Много хришћана је нестало. Међутим, њихова група је збијала своје редове и још чвршће грлила заставу. Док су многи падали, остали су се окупљали под заставу и заузимали њихова места.
„Видела сам како се идолопоклоници нешто договарају. Пошто им није пошло за руком да хришћане савладају, начинили су другачији план. Спустили су своју заставу и онда се приближили оној непоколебљивој чети хришћана износећи им своје предлоге. Испрва су њихови предлози били у потпуности одбијени, али после тога видех како се хришћани нешто договарају. Неки су изјавили да ће спустити заставу и прихватити предлоге да би спасли свој живот, а да ће касније добити снагу и подићи заставу међу незнабошцима. Међутим, неколицина није хтела да пристане на овакав план, чврсто одлучивши да ће радије да умру држећи заставу, него да је спусте. Видела сам затим да су многи спустили заставу и ујединили се са незнабошцима, док су је они малобројни још чвршће и постојаније пригрлили и још више уздигли. Видела сам да су појединци непрестано напуштали оне који су носили чисту заставу и прилазили идолопоклоницима, под црном заставом, да с њима заједно прогоне оне који су држали белу заставу. Многи су били поубијани али се бела застава ипак високо уздизала, а нови верници су прилазили и окупљали се око ње.“ – Рани списи, 227, 228.
б. Наведи још један облик идолопоклонства који треба да избегавамо. Колошанима 3:5,6.
„Свако лакомство је, у Божјој Речи, осуђено као идолопоклонство. Свако самољубље и сваки себични поступак у Божјим очима представља прекршај.“ – Христове очигледне поуке, 228.
Среда, 31. јануар
4. ПОТРЕБАН ЈЕ ИЗБАВИТЕЉ
а. Које су биле горке последице идолопоклонства Израиљаца у време судија? Судије 6:1-5.
„Дивљи и груби становници пустиње 'долажаху као скакавци' (Судије 6:5) у земљу Израиљеву заједно са својим стадима стоке ситне и крупне. Ширили су се од Јордана до филистејске долине као опасна куга. Долазили су чим би жито почело да пристиже за жетву и остајали док и последњи земаљски плодови нису били убрани. Пустошили су поља, пљачкали и злостављали становништво, а затим се поново враћали у пустињу. Због тога су Израиљци, који су били настањени у унутрашњости земље, били приморани да напуштају своје домове и да беже у градове опасане зидовима; тражили су заштиту у тврђавама, па чак и у планинским пећинама скривеним између стена.“ – Патријарси и пророци, 577.
б. Шта су Израиљци на крају учинили, и какав су милосрдан одговор добили? Судије 6:6-10.
„Кад су се људи у својој муци поново сетили Божјих опомена и признали своје грехе, Бог им је поново подигао избавитеља.“ – Патријарси и пророци, 577.
ц. Којег је знаменитог човека Бог тада подигао? Зашто? Судије 6:11-14; Приче 4:26; Агеј 1:7.
„Радећи тако у тајности и миру, Гедеон је био жалостан због постојећег стања и размишљао о начину на који би могао да се сломи јарам тлачитеља његовог народа.“ – Патријарси и пророци, 578.
„Онај чији је ум отворен за Божју Реч пажљиво ће и уз молитву одмеравати сваки свој корак, како би могао да прослави Бога и одржи се на Његовом путу.“ – That I May Know Him, 251.
Четвртак, 1. фебруар
5. ПОНИЗАН ЧОВЕК ОД АКЦИЈЕ
а. Чему треба да се научимо из Гедеоновог става, када му се обратио небески весник? Судије 6:15,22,23.
„Када су у стара времена људи, којима је Бог слао анђеле, да говоре с њима или да нешто учине за њих, схватили да су видели Божјег анђела и да су разговарали с њим, били су ужаснути од страха мислећи да морају да умру. Они су имали узвишену представу о Божјем величанству и Његовој страшној сили да су мислили како ће да их уништи и сам контакт с неким ко долази непосредно из Његовог светог присуства.“ – I Сведочанство, 370, 371.
б. Који важан задатак је Гедеон извршио, а који је био неопходан за почетак реформације у његовом народу? Судије 6:24-27.
„Ослобођењу Израиља морао је да претходи свечани протест против служења и клањања Валу. Гедеон је морао да објави рат идолопоклонству пре него што је могао да крене у борбу против непријатеља свога народа.
„Божански налог био је верно извршен. Знајући да ће наићи на отпор ако покуша да ради јавно, Гедеон је свој задатак извео у тајности. Уз помоћ својих слугу, све је завршио за једну ноћ.“ – Патријарси и пророци, 578, 579.
Петак, 2. фебруар
ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:
1. Зашто је веома важно одвојити се од познатих извора искушења?
2. Који конкретни греси су узроковали угњетавање Израиља од стране Мадијанаца?
3. Шта је опасније – прогонство од стране зла или компромис са злом?
4. Шта у часовима кризе открива дивну Божју милост?
5. Које кораке ја морам да предузмем како бих спровео истинску реформу у свом животу?