Ljubazni! molim se Bogu da ti u svemu bude dobro, i da budeš zdrav, kao što je tvojoj duši dobro. (3 Jovanova 1:2)

6-Оживљавање остатка

Лекција 6 Субота, 10. фебруар 2018.

Оживљавање остатка

„Ти дакле трпи зло као добар војник Исуса Христа; јер се никакав војник не заплиће у трговине овог света да угоди војводи.“ – II Тимотију 2:3,4.
„Идите корак по корак на путу дужности. Можда ћете морати да се успињете по стрминама, али крећите се напред на путу понизности, вере и самоодрицања остављајући иза себе облаке сумње.“ – Selected Messages, 2, 272.

Предлажемо да прочитате: Патријарси и пророци, 578-581.
Недеља, 4. фебруар
1. ДУХ БОЖЈИ НА ДЕЛУ
а. Како су људи из Гедеоновог града реаговали следећег јутра, након што је он оборио олтар свог оца подигнут Валу? Судије 6:28-30.
б. Како је на то одговорио Гедеонов отац? Зашто? Судије 6:31,32.
„Гедеон је свом оцу Јоасу испричао све о посети анђела и о обећању да ће Израиљ бити ослобођен. Пренео му је и божанску заповест да уништи Валов жртвеник. Господњи Дух је утицао на Јоасово срце. Видео је да богови, којима је служио, не могу да спасу ни себе саме од уништења, а камоли да заштите своје следбенике. Када је идолопоклоничко мноштво затражило Гедеонову смрт, Јоас је неустрашиво стао у његову одбрану и показао народу колико су беспомоћни и недостојни обожавања и поверења њихови богови. 'Ви ли хоћете да браните Вала? Ви ли хоћете да га избавите? Ко га брани, погинуће јутрос. Ако је бог, нека сам расправи с њим што му је раскопао олтар.'
„Он их је подсетио да ће смртна казна праведно да стигне њих, уместо Гедеона, јер су прекршили Божји закон против идолопоклонства.“ – The Signs of the Times, June 23, 1881.
Понедељак, 5. фебруар
2. БОЖЈЕ ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОВИЂЕЊЕ
а. Како одбацивање идола доводи до напретка? Судије 6:33-35.
„Сав посао (уништавања идола), уз Гедеонове подстицајне молбе, оставио је снажан утисак на народ Офре. Нестале су све мисли о насиљу; и када је, покренут Господњим Духом, Гедеон трубом дао ратни сигнал, они су били међу првима који су му се прдружили. Он је затим послао гласнике по свом племену Манасијином, а такође и Асировом, Завулоновом и Нефталимовом, и сви су радосно послушали позив.“ – The Signs of the Times, June 23, 1881.
б. Шта можемо да научимо из Гедеонових молитава, у којима је тражио Божје одобравање? Којим духом су биле покренуте његове молитве? Судије 6:36-40.
„Гедеон је дубоко осећао своју неспособност за велико дело које му је предстојало. Није се усуђивао да стане на чело војске док није добио јасну потврду да га је Господ позвао на ово дело и обећање да ће Он да буде с њим...
„Међутим, сада му је неверовање говорило да руно сасвим природно упија влагу из ваздуха и да испит није довољно поуздан. Зато је (Гедеон) затражио обнављање знака, понизно се молећи да својим неверовањем не би наљутио Бога. Његов захтев био је прихваћен...
„'Пре славе иде смерност.' Господ најуспешније може да употреби оне који су најдубље свесни своје недостојности и несавршености. Он ће да их научи како се увежбава храброст у вери. Уједињујући своју снагу с њиховом слабошћу и своју мудрост с њиховим незнањем, Он ће их учинити и јакима и мудрима.
„Бог ће прихватити службу свих оних који су послушни Његовој вољи; који ни због каквог разлога неће хтети да упрљају своју савест; који ниједном утицају неће допустити да их скрене с пута дужности...
„Поучљиви људи, пуни поверења, који имају исправне намере и чисто срце, не морају да чекају неку велику прилику, или да стекну изванредне способности, пре но што употребе своје снаге. Не треба ни да стоје неодлучни, с много питања и страха о томе шта ће свет да каже или да мисли о њима. Не треба да се замарамо бригама и страховањима, већ да идемо даље, мирно и верно, радећи посао који нам је Бог одредио, препуштајући успех Његовим рукама.“ – The Signs of the Times, June 23, 1881.
Уторак, 6. фебруар
3. БОГ ПОЗНАЈЕ СРЦЕ
а. Који закон је установљен у старом Израиљу, а који открива Божје саосећање према породицама у време рата? V Мојсијева 20:5-8.
„У Израиљу је био закон да се сваки пут пред полазак у битку објави пред целом војском: 'Ко је саградио нову кућу, а није почео седети у њој? Нека иде, нек се врати кући својој, да не би погинуо у боју, и други почео седети у њој. И ко је посадио виноград, а још га није брао? Нека иде, нек се врати кући својој, да не би погинуо у боју, и други га брао. И ко је испросио девојку, а још је није одвео? Нека иде, нек се врати кући својој, да не би погинуо у боју, и други је одвео. Још и ово нека кажу војводе народу: Ко је страшљив и трне му срце? Нека иде, нек се врати кући својој, да не би трнуло срце браћи његовој као њему' (V Мојсијева 20:5-8). Како је ово потресна илустрација Христове нежне љубави и саосећања! Онај који је успоставио родбинске и породичне везе постарао се да се оне не би на предуго време раскидале. Он ни од кога није тражио да у рат полази недобровољно. Ово се исто тако односи и на присилно утицање на све оне којима недостаје вере или храброст. Осим тога, то показује и како наше мисли и осећања делују на наше поступке.“ – The Signs of the Times, June 30, 1881.
б. Како је Господ поново изненадио Гедеона, онда када је он добио уверење да га Бог води у овом подухвату? Зашто? Судије 7:1,2. Какав утицај поноситост има на нас данас?
„Зато што је, у поређењу с бројнијим непријатељем, имао веома мало људи, Гедеон је пропустио да објави ову уобичајену поруку. Он се запрепастио када му је Господ рекао да је његова војска сувише велика. Међутим, Господ је видео охолост и неверовање у срцима присутних. Загрејани узбудљивим Гедеоновим позивом, они су били спремни да се одазову, али кад су угледали мноштво Мадијанаца многи су се уплашили. Ипак, у случају да Израиљци победе, ти исти би уместо да победу припишу Богу, сву славу присвојили за себе.
„Гедеон је послушао Божју заповест, али је тешка срца гледао како се двадесет и две хиљаде људи, или више него две трећине целокупне војске, подиже и креће кућама.“ – Патр. и пророци, 580.
„Охолост срца је страшна црта карактера. 'Охолост долази пред погибао, и поносит дух пред пропаст' (Приче 16:18). Ово је законитост која се потврђује и у породици, и у Заједници и у нацији.“ – The Faith I Live By, 68.
Среда, 7. фебруар
4. ТЕСТ КАРАКТЕРА
а. Шта је Бог рекао Гедеону пре него што је кренуо у битку, а након што му је војска смањена на само десет хиљада људи? Зашто? Судије 7:4,5.
„У очекивању да ће да изађе право пред непријатеља, народ се спустио на воду. Само неколико њих на брзину узеше мало воде у шаку, попише је и кренуше даље, а већина се спусти на колена и удобно пијаше до миле воље са површине водене. Од десет хиљада људи, само три стотине их је било који су воду приносили устима руком, али само су они били изабрани. Сви остали добили су дозволу да се врате кући.
„Карактер се често ставља на пробу најједноставнијим средствима. Они који су у тренутку опасности мислили само да задовоље своје потребе, нису били људи у које би се могло поуздати у тешким часовима. За немарне и оне који гледају само како да угоде себи нема места у делу Божјем. Његов избор је пао на оне малобројне, који нису хтели да се због задовољења личних потреба задржавају у обављању своје дужности.“ – Патријарси и пророци, 580, 581.
б. Како начело, којем је Бог подучавао Гедеона, може да се примени и на чланове Његове цркве, данас? Филибљанима 2:4; 3:13,14.
„Успех не зависи од снаге или од броја. Бог своје дело ослобођења може да изведе с малим бројем, исто тако као и с великим. Велика црква није нужно и јака црква. Неки од њених чланова можда гаје себичност, охолост или неверовање; неки су можда непоштени, а неки можда искварени у срцу и у животу. Све ово су извори слабости за цркву. Они узрокују да Бог са неодобравањем гледа на свој народ, а велики непријатељ ради кроз њих како би унапредио своје дело.
„У давна времена, онима чија су срца световни интереси удаљили од Бога било је наложено да се врате кућама. И данас би за дело истине било боље да се они чија је пажња заокупљена личним интересом одвоје од Божјег дела, и да се посвете ономе у чему се њихово срце радује. Они тада не би својим лошим примером испољавали веома опасан утицај на друге.
„Бог се не прославља толико великим бројем, колико карактером оних који Му служе.“ —The Signs of the Times, June 30, 1881.
Петак, 8. фебруар
5. ВОЈНИЦИ КНЕЗА МИРА
а. Који је Божји план за све који припадају Његовој духовној војсци? II Тимотију 2:3-5.
„Ми нисмо дошли на свет да би се бринули само о себи, него смо позвани да, угледајући се у самоодрицању и самопожртвовању на Христов пример, сарађујемо у великом делу спасавања.“ – I Сведочанство, 296.
„Прави хришћански карактер се распознаје по искрености намере и несаломљивој одлучности; он се не прилагођава световним утицајима и ни у чему не тежи да снизи библијско мерило. Ако људи допусте себи да у служби Богу постану обесхрабрени, велики непријатељ ће навести много разлога да би их одвратио од јасног пута дужности и навео да пођу лакшим путем избегавајући сваку одговорност. Они који се дају подмитити и завести, обесхрабрити и застрашити неће ратовати у хришћанској борби. Они који своју љубав и пажњу поклањају богатству или почастима овог света неће водити рат са управитељима и властима, и с духовима пакости испод неба.
„Сви који желе да буду војници Христовог крста морају да припашу све оружје и да се припреме за борбу. Они не смеју да се плаше претњи ни да узмичу пред опасностима. Морају да буду опрезни у опасности, али чврсто и неустрашиво да иступају против непријатеља и да се боре за Бога. Посвећеност и оданост Христовог следбеника мора бити комплетна. Отац, мајка, жена, деца, кућа и имање – све то њему мора да буде на другом месту, а дело Божје на првом. Он мора да буде спреман да стрпљиво, ведро и радосно подноси све што Бог у свом провиђењу допусти да наиђе на њега. Учествовање с Христом, у бесмртној слави, биће на крају његова награда.“ – The Signs of the Times, June 30, 1881.
Петак, 9. фебруар
ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:
1. Како ја могу да привучем некога из отпадништва као што је то учинио Гедеон са Јоасом?
2. Зашто је Гедеону додељен задатак да избави Божји народ?
3. Зашто је Бог желео да 32.000 буду смањене на 10.000?
4. Објасни како се тест са начином на који су људи пили воду може применити и данас.
5. Шта значи бити духовни војник царства које није од овога света?