Ljubazni! molim se Bogu da ti u svemu bude dobro, i da budeš zdrav, kao što je tvojoj duši dobro. (3 Jovanova 1:2)

7-Доследно поверење

Лекција 7 Субота, 17. фебруар 2018.

Доследно поверење
„А Гедеон им рече: Нећу вам ја бити господар, нити ће вам син мој бити господар; Господ ће вам бити Господар.“ – Судије 8:23.
„У часовима горког кушања, не стављајте своје поверење у руке човека, већ у живога Бога. Имајте вере у Онога који је поред вас, спреман да вам каже које кораке да предузмете у време искушења и недоумица. Он је већ све унапред одредио.“ – Sermons and Talks, 2, 178.

Предлажемо да прочитате: Патријарси и пророци, 581-590.
Недеља, 11. фебруар
1. ОЗБИЉНИ И СПРЕМНИ РАТНИЦИ
а. Од десет хиљада људи, који су пили воду пре битке, колико њих је своју мисију схватило озбиљно и какав им је исход Бог обећао? Судије 7:6-9.
„Не само да је (мали остатак) поседовао храброст и самоконтролу, већ су ти људи били и људи вере. Они нису били окаљани идолопоклонством.“ – The Signs of the Times, June 30, 1881.
„Господ је и данас вољан да исто тако, као и онда, делује кроз људске напоре и да преко слабих људских оруђа учини велике ствари. Битно је да имамо јасну представу о истини, јер како бисмо иначе били у стању да се супротставимо њеним лукавим противницима? Библија мора да се проучава, не само ради упознавања њеног учења, него и ради практичних поука. Никада не смете да будете изненађени; никад не смете да будете без свог оружја. Будите спремни на свако изненађење, на сваки позив дужности. Спремно искористите сваку прилику да изнесете истину; упознајте се добро са пророчанствима и са Христовим поукама. Немојте се ослањати само на добро припремљене аргументе. Сами аргументи нису довољни. Морате да тражите Господа на својим коленима; да бисте утицали на људе морате да будете наоружани силом Његовог Духа.
„Радите брзо и одлучно. Господ жели да реагујете у правом тренутку, као што су то чинили Гедеонови војници.“ – The Review and Herald, July 1, 1884.
Понедељак, 12. фебруар
2. ОДАБРАТИ УЗАН ПУТ
а. Шта сведочи о томе како се Бог у свом делу користи мањином? Како нам Он налаже да радимо чак и у нашим школама? Римљанима 9:27; 12:1,2; Јаков 4:4.
„Неки ће рећи да ће наше школе постати непопуларне ако се верско учење стави на прво место и да их неће бити потпомагане од оних који нису припадници наше вере. У реду; нека иду у друге школе у којима ће наћи васпитни систем који одговара њиховом укусу. С тим у вези је сотонина намера да спречи остварење оних циљева ради којих су и основане наше школе. Ометани његовим лукавством, управитељи расуђују према мерилима овог света угледајући се на његове планове и подражавајући његове обичаје. Многи су показали заиста велики недостатак небеске мудрости и удружили се с непријатељима Бога и истине организујући световне разоноде за ученике. Чинећи тако, они изазивају Божје негодовање, јер тиме заводе омладину на погрешан пут и помажу сотони у његовом раду. С таквим радом и свим његовим последицама они ће морати да се суоче на Божјем суду.
„Они који иду тим путем показују да се у њих не може имати поверења... Кад Господ тражи од нас да будемо одвојен и изабран народ, како можемо да чезнемо за популарношћу и прилагођавањем обичајима и навикама овог света?
„Унизити наше мерило да бисмо обезбедили себи популарност и повећали број чланова, а онда се радовати том повећању, значи бити сасвим слеп. Кад би број чланова био мерило успеха, сотона би могао да полаже право на превласт јер велику већину, у овоме свету, чине његови следбеници. Врлина и успех једне школе огледа се у њеној моралној сили. Оне (школе) зависе од врлине, интелигенције и побожности оних који се у њима налазе, а не од њиховог броја и то треба да буде узрок радости и захвалности.“ – VI Сведочанство, 91.
„Многи који заузимају одговорне положаје, у Божјој цркви, жртвују своју част да би осигурали наклоност неверника. Снажна струја их вуче низводно, и они одлучују да је лакше да пливају уз њу него да јој се одупру. Попут Израиљеве деце, они својом духовном лењошћу и тромошћу жртвују божанске благослове. Многи у свом срцу гаје идоле – себичност, поноситост и сујету. Вечни интереси губе своју вредност. Уклоните све утицаје које је Бог означио као штетне и погубне за духовност, од којих она пропада и умире. Морамо стално да тежимо да се приближимо Богу и да разумемо Његову вољу.“ – The Signs of the Times, June 30, 1881.
Уторак, 13. фебруар
3. ПОБЕДА И ТАКТИЧНОСТ
а. Шта, за дело Божје у ово време, треба да научимо из необичне стратегије којом је вођена Гедеонова војска? Судије 7:12-22.„Веома је опасно кад се људи противе Духу истине, правде и милости само зато што Његово испољавање није у складу с њиховим идејама и што не долази на начин који су они испланирали. Господ ради на свој начин и у складу са својим плановима. Људи треба да се моле Богу да би се ослободили свога 'ја' и да би могли да буду у складу са небом...

„У упутству које је Господ дао Гедеону, пред сам полазак у бој с Мадијанцима – да против својих непријатеља пође са свега три стотине људи који су имали да свирају у трубе, носећи у својим рукама празне крчаге и вичући: 'Мач Господњи и Гедеонов!' – ти прецизни методичари и формалисти не би видели ништа друго него недоследност и конфузију. Они би устукнули уз одлучан протест и противљење. Водили би дуге распре да докажу колико је недоследно и опасно полазити у рат на тако екстреман начин и коначно би сваки такав подухват прогласили смешним и неразумним.“ – Коментари библијских текстова, 123.
б. Објасни корисност Гедеонове тактичности према својој браћи. Судије 7:23-25; 8:1-3.
„Али ипак су (Јефремови људи) били љубоморни и гњевни на Гедеона, као да се он руководио сопственом вољом. Они нису видели да је победа Израиљаца у ствари Божје дело и нису ценили Његову моћ и Његову милост испољену у њиховом ослобођењу; и баш тиме су посведочили да нису били достојни да их Бог изабере за своја нарочита оруђа...
„Дух љубоморе је лако могао да распали свађу, која би довела до сукоба и крвопролића, али је Гедеонов одговор, у коме се видела његова смерност и чедност, ублажио срџбу Јефремових синова, те су се у миру вратили својим стадима. Гедеон је био чврст и непопустљив кад су била у питању начела, у рату веома храбар, а ипак у опхођењу с људима ретко љубазан и учтив.“ – Патријарси и пророци, 585.
Среда, 14. фебруар
4. ПОСТОЈАНОСТ, А ЗАТИМ ПАД
а. Какав пример нам пружа Гедеоново држање и одбијање да наруши Божја начела теократије? Судије 8:22,23.
б. Упркос својој скромности и једноставности, какву је грешку Гедеон касније начинио и какву поуку из тога треба да извучемо? Судије 8:24-27.
„Време неактивности и опуштања, које обично наступа после великих напора, често је скопчано с већим опасностима, него време борбе. У таквој опасности се и Гедеон сада нашао. Обузео га је дух неког неспокојства и немира. До тада је налазио задовољство у верном извршавању налога примљених од Бога, а сада, уместо да сачека да га Бог и даље води, почео је да кроји сопствене планове. Кад Божја војска задобије неку велику победу, сотона удвостручује своје напоре да осујети дело Божје. Тако је он и Гедеоновом узнемиреном духу дошаптавао мисли и планове којима је намеравао да заведе израиљски народ.
„Зато што му је било наређено да принесе жртву на оној стени, на којој му се јавио анђео, Гедеон је мислио да је позван да буде свештеник. Не чекајући божанско посвећење, почео је да тражи погодно место где би завео систем богослужења сличног ономе које је обављано у шатору од састанка. Пошто му је народ био веома наклоњен, без икаквих тешкоћа је могао да оствари свој план. На његов захтев сви су му предали златне гривне, што су као ратни плен узели од Мадијанаца. Осим тога, народ је сакупио и много других драгоцености, заједно са богато украшеним одорама обојице мадијанских кнезова. Од тако добијених материјала Гедеон је направио свечани оплећак и напрсник, подражавајући одећу првосвештеника. Овај његов поступак био је замка не само за њега и његову породицу него и за цео народ израиљски. Неовлашћено богослужење довело је до тога да су многи из народа најзад потпуно напустили Бога и служили идолима. После Гедеонове смрти, један велики део народа, заједно с његовом породицом, био је захваћен новим отпадништвом. Управо онај човек који је некада рушећи Валов олтар затирао идолопоклонство у Израиљу, сада је завео народ од Бога.
„Врло је мало оних који схватају колико су далекосежне њихове речи и њихови поступци. Колико често заблуде родитеља имају најубитачније деловање на њихове синове и синове њихових синова, далеко после њихове смрти.“ – Патријарси и пророци, 586, 587.
Четвртак, 15. фебруар
5. НЕ УЗДАТИ СЕ У ТЕЛЕСНУ МИШИЦУ
а. Како је Гедеонова каснија грешка утицала на народ, после његове смрти? Судије 8:28,33-35. Где се данас налази наша сигурност?
„(Гедеон) је сам себе сматрао најнижим у дому свог оца. Људска мудрост га сигурно не би изабрала за такав подухват, али Бог је видео у њему човека од поуздања и моралне храбрости. Он није веровао себи и био је спреман да слуша Божје поуке и да оствари Његове намере. Господ не зависи од људи који седе на високим положајима; који су високо интелигентни или имају велико знање. Такви људи су најчешће поносни и сами себи довољни. Они се сматрају компетентнима да планирају и спроводе планове, не саветујући се с Богом. Они се одвајају од правог Чокота и стога се суше и постају бесплодни попут увенулих грана.
„Бог ће посрамити људску разметљивост. Он ће наградити успехом оне чији напори изгледају преслаби - чије методе рада уопште не обећавају - уколико исти ти појединци делују под божанским налогом, у духу понизности и поверења. Бог неће да куша нашу веру више од онога што можемо да поднесемо. Он ће д нам да довољно доказа, да би у својој слабости могли да се ослонимо на Његову снажну руку и да се потпуно предамо Његовој сили. Таленти, образовање и утицај могу да буду, под посвећујућим утицајем Светог Духа, употребљени у служби Богу; али они се чешће користе у служби сотони, него Исусу Христу.“ – The Signs of the Times, June 30, 1881.
„И они који се налазе на највишим положајима могу да воде у заблуду; и најмудрији се варају и најјачи могу да се спотакну и посрну, зато је неопходно да наш пут буде стално осветљен виделом одозго. Наша једина сигурност налази се у томе да свој пут безусловно поверимо Ономе који је рекао: 'Хајде за мном.'“ – Патријарси и пророци, 587.
Петак, 16. фебруар
ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:
1. Опиши дужности нас као „брзих, спремних људи“ за Бога данас.
2. Каква грешка се често прави у верским установама отвореним за јавност?
3. Зашто је Бог изабрао тако једноставну стратегију да порази Мадијанце?
4. Која Гедеонова грешка може бити замка чак и за оне који делују скромно?
5. Зашто смо упозорени да се не уздамо 'у човечје руке'?