Ljubazni! molim se Bogu da ti u svemu bude dobro, i da budeš zdrav, kao što je tvojoj duši dobro. (3 Jovanova 1:2)

8-Планирање победоносних породица

Лекција 8 Субота, 24. фебруар 2018.

Планирање победоносних породица
„Како ће бити правило за дете, и шта ће се чинити с њим?“
– Судије 13:12.
„Негујући и изграђујући у њима оно што је најбоље, родитељи обликују будуће друштво и уздижу будућа покољења... Још пре него што се дете роди треба да се започне с припремом која ће да га оспособи да се успешно бори против зла.“ – Здравље и срећа, 327.

Предлажемо да прочитате: Здравље и срећа, 327-333;
Selected Messages, 2, 420-433.
Недеља, 18. фебруар
1. УПУТСТВА ЗА ОБА РОДИТЕЉА
а. Које је било упутство које је Господњи анђео пренео Манојевој жени, и како су и она и њен муж испољили ревност да прославе Господа? Судије 13:2-12; Јаков 1:5.
„Нека се свака мајка чешће обрати Спаситељу с молитвом: 'Какво ће бити правило за дете и шта ће се чинити с њим?' Нека свака мајка има на уму упутство које је Бог дао у својој Речи, па ће примити мудрост када јој затреба.“ – Патријарси и пророци, 606.
„На очевима, исто тако као и на мајкама, почива одговорност за рано и за касније васпитање детета и зато је преко потребно да се оба родитеља за то пажљиво и темељно припреме. Пре него што се одлуче да преузму дужност очинства и материнства, мушкарци и жене морају да се упознају са законима физичког развитка: с физиологијом, и хигијеном, са значајем пренаталних утицаја, са законима наслеђивања, са здравственим мерама, са одевањем, са вежбама тела и лечењем болести. Они би такође морали да разумеју законе менталног развитка и моралног васпитања.“ – Васпитање, 245, 246.
Понедељак, 19. фебруар
2. СВЕЧАНА ОДГОВОРНОСТ
а. Који савет је поновљен родитељима? Зашто? Судије 13:13,14,24.
„Добробит детета зависи умногоме од мајчиних животних навика. Њеним апетитом и страстима морају да владају начела. Ако је Божја намера да је учини мајком, онда она мора од много чега да се уздржава, а много чему да се супротстави. Ако се она за време трудноће одаје задовољавању прохтева, себичности, нестрпљењу и претераној строгости, тада ће се ове карактерне црте одразити и у карактеру детета. На овај начин су многа деца наследила готово несавладиве склоности ка злу.
„Међутим, ако се мајка непоколебљиво држи истинских начела, ако је умерена, спремна на самоодрицање, блага, племенита и несебична, она ове драгоцене особине може да пренесе и на своје дете.“ – Здравље и срећа, 328, 329.
За Самсона – дете које је било рођено зато да постане ослободилац Израиља – није било довољно само добро завештање, дато приликом његовог рођења. Након тога требало је да уследи једно брижљиво и озбиљно васпитање. Дете је од самог рођења морало да се привикава на строгу умереност.“ – Здравље и срећа, 334.
б. Зашто је привилегија родитељства веома озбиљна ствар? Псалам 127:3.
„Отац треба да има на уму да ће његово понашање према супрузи, пре рођења потомства, умногоме утицати на мајчину нарав током тог периода и да ће имати значајан удео у карактеру који ће дете да развије након рођења. Многи очеви су се толико трудили да сачувају своју имовину, да су жртвовали разматрање узвишенијих питања, а неки мушкарци су срамно запостављали своје супруге и своје потомство, у толикој мери да су пречесто њихови животи били жртвовани због снажне жеље за богаћењем. Многи не претрпе одмах ову тешку казну за своје преступе и не виде јасно последице свог поступања. Стање у ком се налази супруга понекад није ништа боље од положаја једног роба, а понекад је она, подједнако као и супруг, крива за траћење физичке снаге у прикупљању средстава за лагодан живот. Злочин је што такве особе имају децу јер ће њиховом потомству често недостајати физичке, моралне и менталне вредности, носиће печат себичности и несреће својих родитеља, а свет ће бити проклет њиховом злобом.“ – Selected Messages,2, 428, 429.
Уторак, 20. фебруар
3. РАДИТИ НА ДУХОВНОМ УСПЕХУ
а. Наведи неке од кључних корака за уживање у већем миру породичног живота. Филибљанима 4:5-8.
„Мајци се, пре рођења детета, често дозвољава да ради преко своје снаге. Њени терети и бриге ретко бивају олакшани, а време које њој - пре свих - треба да буде време одмора, испуњено је умором, тугом и суморношћу. Због превеликих напора, којима је изложена, она лишава своје потомство исхране која му је природна, а због загревања крв коју му преноси бива лошег квалитета. Деца су лишена њене животне снаге, а ускраћена им је и физичка и ментална снага. Отац треба да научи како да мајку учини срећном. Он себи не треба да дозволи долазак кући намрштеног лица.“ – Selected Messages, 2, 427, 428.
„И мушкарци и жене су дужни да делују разумно по питању својих физичких напора. Они не би требало да непотребно исцрпљују своју снагу, јер чинећи тако не шкоде само себи, већ својим погрешкама доносе нервозу, изнуреност и патњу и својим драгима. Шта вас наводи на толики рад? Неумереност у јелу и пићу, као и жеља за богатством, доводе до ове неумерености у раду.“ – Selected Messages, 2, 429.
„Зато, мајке, нека ваше лице увек зрачи радошћу. Смешите се кад год можете, па ће се у дечјем уму и срцу одражавати сјај вашега лица.“ – Темељи срећнога дома, 354.
б. Зашто су Израиљу били хитно потребни храбри људи, и зашто слична потреба постоји и данас? Судије 13:1; Јеремија 2:12-14; I Коринћанима 3:3.
„Највећа потреба света је потреба за људима – људима који се не дају ни купити ни продати, људима који су у дубини своје душе поштени и часни, људима који се не боје назвати грех његовим правим именом, људима чија је савест верна дужности као магнетска игла полу, људима који ће стајати на страни праведности макар се небо срушило.
„Али такав карактер није плод случаја; он се не може приписати личној наклоности или даровима Провиђења. Племенит карактер је плод самодисциплине, покоравања ниже природе вишој – предања самога себе служби Богу и ближњима из љубави.“ – Васпитање, 49, 50.
Среда, 21. фебруар
4. УТИЦАЈ ДРУШТВА
а. Који захтев је Самсон упутио својим родитељима? Судије 14:1-3. И поред добрих намера, које опасности су Самсонови родитељи превидели? I Коринћанима 15:33.
„Пошто је град Сарај био у близини филистејске земље, Самсон се упустио с њима у пријатељске односе. Тако је у његовој младости дошло до присних пријатељстава која су замрачила цели његов живот.“ – Патријарси и пророци, 594.
„Млади хришћани треба много да пазе на избор својих пријатеља и другова. Пазите да се оно што сматрате чистим златом не покаже као обичан метал. Дружење са необраћенима је препрека на путу оних који желе да служе Богу. Многи су упропашћени несрећним везама... с онима који немају оплемењавајући утицај.“ – Порука младим хришћанима, 306.
„Очеви и мајке треба да знају да је њихова дужност да утичу на осећања своје деце тако да она заволе само оне који су достојни да буду њихови животни другови. Требало би да знају да је њихова дужност да поукама и примером, праћеним Божјом милошћу, тако изграђују карактер своје деце, од њихових најранијих дана, да буде чист и племенит и да их привлачи само оно што је добро и истинито. Слични се привлаче. Слични се узајамно цене. Нека љубав према истини, чистоти и доброти буде рано усађена у срца младима, па ће они онда да траже друштво особа које имају исте врлине.“ – Порука младим хришћанима, 327.
„Иако не треба да престајемо да упозоравамо, преклињемо и покушавамо да прикажемо истину неверним родитељима, мешање и дружење са њима биће на пропаст вашој деци.“ – Manuscript Releases, 9, 74.
„Очеви и мајке, схватате ли тежину своје одговорности? Допуштате ли својој деци дружење с другом децом, кад нисте присутни и кад не знате какав утицај примају? Не допуштајте им да буду с другом децом без надзора.“ – Child Guidance, 114.
б. Ко је био одговоран за несрећу у Самсоновом животу? Галатима 6:5,7.
„Да се Самсон покоравао Божјим заповестима тако верно као његови родитељи, он би доживео племенитију и срећнију судбину, али њега је искварило дружење с идолопоклоницима.“ – Патријарси и пророци, 594.
Четвртак, 22. фебруар
5. ДОСТУПНЕ ИНСТРУКЦИЈЕ
а. Зашто Господ забрањује брак верника са неверницима? Какве су биле последице таквих веза? Судије 3:5-8; V Мојсијева 7:3; Немија 13:23-26.
„Немој ступати у брачну заједницу с неверником.“ – Our High Calling, 257.
„Господ у својој Речи, даје припадницима свог народа јасно упутство да нипошто не треба да ступају у брачне односе с онима који не љубе Њега и немају, пред очима, Његов страх. Такви супружници ће ретко бити задовољни љубављу и пажњом, која им се као таквима указује. Они ће увек настојати да од свог богобојажљивог супружника траже нешто што је у супротности с божанским захтевима. За једног доброг и побожног човека, као и за заједницу којој он припада, једна световна жена или пак девојка представља сталног шпијуна у табору, који будно пази на сваку прилику да изда Христове слуге и да их изложи нападима непријатеља.“ – The Signs of the Times, September 27, 1910.
б. О чему хришћани треба озбиљно да размишљају, кад траже брачног друга? II Коринћанима 6:14-18; I Коринћанима 7:39.
„У стара времена су склапање брака за синове и кћери, углавном, уговарали родитељи, па је то био обичај и међу Божјим народом. Ни од кога се није тражило да ступи у брак с особом коју ни би могао да воли, али кад год би се колебали у својим осећањима и склоностима, млади би се ослањали на суд искусних и богобојажљивих родитеља. Противити се родитељима значило је не само вређање и срамоту, већ и злочин.“ – Патријарси и пророци, 164.
Петак, 23. фебруар
ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:
1. Које знање оспособљава будуће родитеље да деци обезбеде снажан темељ?
2. У којим околностима није препоручљиво планирати децу?
3. Објасни тајну развоја богобојажљивог карактера.
4. Зашто је толико важно да будемо опрезни по питању друштвених веза које формирамо у младости?
5. Који смернице су важне у избору супружника?