Ljubazni! molim se Bogu da ti u svemu bude dobro, i da budeš zdrav, kao što je tvojoj duši dobro. (3 Jovanova 1:2)

9-Од слабости до снаге

Лекција 9 Субота, 3. март 2018.Лекција 9 Субота, 3. март 2018.

Од слабости до снаге
„Него се обуците у Господа Исуса Христа; и телу не угађајте по жељама.“ – Римљанима 13:14.
„Самсон је физички био најјачи човек на земљи, али је у самосавлађивању, моралној врлини и чврстини био међу најслабијима.“ – The Signs of the Times, October 13, 1881.

Предлажемо да прочитате: Патријарси и пророци, 594-600.
Недеља, 25. фебруар
1. ЖЕТВА ОНОГА ШТО ЈЕ ПОСЕЈАНО
а. Који су горки плодови Самсоновог брака с неверницом одмах постали видљиви? Судије 14:7,10,20.
„...(Самсон) се није питао да ли ће таква жена да му помогне да што боље прослави Господа или ће да га доведе у такав положај да ће, остварење циљева који су представљали његов животни задатак, да му буде онемогућено. Бог је обећао мудрост свима онима који пре свега теже да Њега прославе, али таквог обећања нема за оне који настоје да задовоље само своје жеље...
„Приликом свадбене свечаности, Самсон је ступио у присне односе са онима који су мрзели израиљског Бога. Сваки онај који добровољно ступа у такве односе, биће принуђен да се у извесној мери прилагоди обичајима и навикама новог друштва. Тако проведено време горе је него пропуштено. Мисли се и говори само о ономе што је усмерено на рушење бедема начела и слабљење тврђаве душе.
„Жена ради које је Самсон преступио Божју заповест, да би је добио, показала му се неверна још пре него што је била завршена свадбена свечаност. Разјарен њеном вероломношћу, Самсон ју је напустио за извесно време и сам се вратио у Сарај, кући оца својега. А кад се касније смирио и вратио да узме своју жену, она се већ била удала за другога.“ – Патријарси и пророци, 594, 595.
Понедељак, 26. фебруар
2. ЧОВЕЧАНСТВО СЕ ОПИРЕ БОЖЈОЈ МИЛОСТИ
а. Како Самсонова освета Филистејима показује пример изузетне снаге којом га је Бог обдарио за избављење Израиља? Судије 15:4-8,13-15.
б. Колико дуго је Самсон владао као судија у Израиљу? Судије 15:20. Како је народ показао да људска природа често омета Божји план?
„Да су Израиљци били спремни да се сложе са Самсоном и искористе његову победу, могли су још тада да се ослободе ропства својих тлачитеља, али су се они понели кукавички. Запоставили су задатак који им је Бог поверио. Уместо да изагнају незнабошце они су прихватили њихове унижавајуће обичаје и одобравали њихову свирепост, па су чак и подржавали њихову неправду све док се није окренула директно против њих. А кад су и сами потпали под власт тлачитеља, ропски су се потчињавали понижењима која су могли да избегну да су се покорили Богу. Чак и кад им је Бог подигао ослободитеља, они су га напуштали и често се сједињавали са својим непријатељима.“ – Патр. и пророци, 596.
ц. Како је Бог указао милост Самсону, упркос његовом отпадништву? Судије 16:1-3.
„Самсон је преступио Божју заповест, тако што је узео жену Филистејку и поновно се усудио да се одаје недозвољеној страсти, и то још међу својим смртним непријатељима. Поуздавши се у своју огромну снагу која је Филистејима уливала велики страх, одважно је кренуо у Газу некој блудници. Тамошњи становници, дознавши за његов долазак, зажелеше да му се освете. Њихов непријатељ се налазио међу зидовима једног од њихових најјачих градова, зато су били сигурни у свој успех и само су чекали јутро да би употпунили свој тријумф. Око поноћи Самсон се разбуди. Глас савести га је оптуживао и при помисли да је преступио свој завет, као назиреј, није имао мира. Али и поред тога што је учинио грех, Божја милост му још није била ускраћена. И овога пута му је његова чудесна снага помогла да се ослободи.“ – Патријарси и пророци, 596.
Уторак, 27. фебруар
3. ВРТЛОГ ПРОПАСТИ
а. У који грех се Самсон све више уплитао? Судије 14:4-6; Галатима 6:8. Како је овај грех довео до његове пропасти?
„...(Самсон) се више није усуђивао да се врати међу Филистеје, али није престао да срља за чулним задовољствима која су претила да га униште... Долина Сорик била је чувена по својим виноградима. И то је било једно искушење за лутајућег назиреја који се већ одао узимању вина, те је на тај начин раскинуо и другу карику у ланцу који га је везивао за чистоту и Бога. Филистеји су пажљиво пратили све што је њихов непријатељ радио и кад се спустио доле да поново ступи у недозвољену везу, одлучили су да га упропасте помоћу Далиле.
„Филистеји су у долину Сорик упутили једно изасланство састављено од најугледнијих људи из сваке области њихове земље. Они се нису усуђивали да Самсона ухвате док је у њему његова велика снага, али циљ им је био да, ако је икако могуће, дознају тајну његове силе. Зато су поткупили Далилу да то дозна и да им открије.“ – Патријарси и пророци, 597.
б. Која упозорења из примера Самсоновог стрмоглавог пада треба озбиљно да схватимо? Приче 5:21,22; 7:10,22,23; Римљанима 13:14.
„Самсонова залуђеност изгледала је готово невероватно. У почетку он није био потпуно омађијан, као кад је заводници открио своју тајну, али он је намерно срљао у замку своје издајнице, а она је са сваким новим потезом све јаче стезала своју мрежу око њега.“
„У друштву тих заводљивих чаробница, Самсон је као судија у Израиљу немилице расипао драгоцене часове које је требало најсавесније да посвети добру свога народа. Међутим, слепе страсти, које чак и најјаче људе могу да ослабе, загосподариле су његовим разумом и савешћу.“
„Самсону је у опасности био на располагању онај исти извор снаге којим се Јосиф користио. Он је могао слободно да бира између добра и зла, али уместо да се ухвати за силу Свемогућега, дозволио је да њиме потпуно загосподаре дивље страсти. Тако су његове моралне и умне силе постале изопачене. Бог је Самсона позвао да одигра веома одговорну, часну и корисну улогу у животу, али он је прво морао да научи и да савлада основну лекцију – да се покорава Божјим законима.“ – The Signs of the Times, October 13, 1881.
Среда, 28. фебруар
4. НА ДНУ ПОНОРА
а. Које су биле горке последице Самсонове духовне слабости? Судије 16:15-21.
„Кад су му одсекли косу, Далила је прва почела да га мучи и да му задаје бол, да би на тај начин проверила његову снагу, јер се Филистеји нису усуђивали да му се приближе све док се нису уверили да је његове снаге заиста нестало. Тада су га они ухватили, извадили му оба ока и одвели га у Газу. Тамо су га оковали ланцима и приморали да ради тешке послове.
„Каква промена за човека који је некада био судија и заштитник Израиља, а сада, немоћан, слеп, заточен и понижен до те мере да је радио ропске послове. Мало по мало, преступао је он и погазио услове свога светог позива. Бог је с њим дуго имао стрпљења, али кад се толико одао сили греха да је издао своју тајну, тада је и Бог одступио од њега. У самој његовој дугој коси није било силе - она је била знак оданости Богу. Кад је он тај симбол жртвовао, ради задовољавања својих страсти, проиграо је и благослове који су пратили тај знак.“ – Патријарси и пророци, 598.
б. Како Самсонов одговор, у најтежем тренутку његовог живота, може свима нама да пружи наду? Лука 5:32.
„У својој патњи и понижењу - као играчка у рукама Филистеја - Самсон је као никада до тада схватио и увидео своју слабост. Невоља га је навела на покајање.“ – Патријарси и пророци, 598.
ц. Шта је почело да се дешава са Самсоном у физичком погледу, као знак Божје дивне милости према грешнику? Судије 16:22. Које осећање је Самсона почело да обузима? Марко 9:24.
„...(Самсонова) коса је полако почела да расте, наговештавајући повратак његове изванредне снаге.“ – The Signs of the Times, October 13, 1881.
Четвртак, 1. март
5. ТРИЈУМФ БОЖЈЕ МИЛОСТИ
а. Како и зашто се сотона ругао беспомоћном избавитељу, посланом од Бога, у његовом срамотном стању? Судије 16:23-25.
„Филистеји су с усхићењем уживали у својој великој победи и одавали част својим боговима уздижући их изнад Бога Израиљевог. Борба, уместо да буде између Самсона и Филистеја, водила се сада између Јехове и Дагона.“ – The Signs of the Times, October 13, 1881.
б. Коју молбу је Самсон промишљено упутио момку који га је водио за руку? Коју молитву је Самсон тихо упутио Богу? Судије 16:26-28.
„После извесног времена, као да се уморио, Самсон је замолио да му дозволе да се наслони на два централна стуба, који су држали кров храма. Тихо се помолио Богу: 'Господе, Господе, опомени ме се, молим те, и укрепи ме, да се осветим једанпут Филистејима за оба ока своја.'“ – Патријарси и пророци, 599.
ц. Чиме се Бог користио како би Самсону доделио спасоносну веру? Којој „кући славних“ овај слабић припада? Судије 16:30; Јеврејима 11:32,33.
Петак, 2. март
ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:
1. Зашто исход Самсоновог брака не треба да нас чуди?
2. Којој духовној стази је брак одвео Самсона?
3. На који начин се, у разним облицима, историја Самсона и Далиле понавља и данас?
4. Каква промена се догодила Самсону након што је изгубио своје очи?
5. Како и зашто је Бог благословио Самсонову молитву на крају његовог живота?