Ljubazni! molim se Bogu da ti u svemu bude dobro, i da budeš zdrav, kao što je tvojoj duši dobro. (3 Jovanova 1:2)

11-Посвећено дете

Лекција 11 Субота, 17. март 2018.Лекција 11 Субота, 17. март 2018.

Посвећено дете
„По делима својим познаје се и дете хоће ли бити чисто и хоће ли бити право дело његово.“ – Приче 20:11.
„Самуила је Господ прихватио од његовог најранијег детињства, зато што је његово срце било чисто. Он је био дат Господу - доживотно посвећен Његовој служби - а Он га је учинио оруђем погодним за преношење светлости.“ – Савети за родитеље, учитеље и студенте, 446, 447.

Предлажемо да прочитате: Патријарси и пророци, 609-615.
Недеља, 11. март
1. ПОЗВАН У СЛУЖБУ
а. Шта је Самуило радио у свом новом дому - у храму? I Самуилова 2:11,18. Шта је Ана чинила за Самуила и како ју је Господ благословио? I Самуилова 2:19-21.
„Било је уобичајено да Левити не ступају у званичну службу док не наврше двадесет и пет година, али је Самуило био изузетак од овог правила. Сваке године су му биле повераване све важније дужности, и још као дете носио је ланени оплећак, као знак да је посвећен за службу у светињи. Иако је био сасвим млад, кад је доведен да служи у светињи, Самуило се одмах прихватио дужности у служби Божјој, у складу са својим могућностима. Те дужности су у почетку биле врло скромне и нису увек биле пријатне, али их је он испуњавао што је боље могао и драге воље.“ – Патријарси и пророци, 607.
„Чак и када је била одвојена од свог детета, брига ове верне мајке није престала. Он је био предмет њених молитава. Сваке године му је правила мали огртач, а када је са својим мужем долазила да принесе годишњу жртву, доносила га је као доказ своје љубави. Сваком шаву на огртачу додавала је и молитву да он буде непокварен, племенит и истинит. Није тражила да буде велики, већ се искрено молила да буде добар.“ – The Signs of the Times, November 3, 1881.
Понедељак, 12. март
2. С ИЛИЈЕМ И ЊЕГОВОМ ПОРОДИЦОМ
а. Шта је записано о Самуилу, у његовој младости? I Самуилова 2:26. Каква је био однос између детета Самуила и првосвештеника Илија?
„Самуило је био поверен Илијевој бризи, а љупкост његовог детињег карактера изазвала је у старом свештенику топлу наклоност. Малишан је био љубазан, великодушан, послушан и пун поштовања. Ожалошћен због отпадништва својих синова, Илије је налазио мир, утеху и благослов у присуству свог малог штићеника. Самуило је био услужан и одан, а чак ни отац не би своје дете толико волео колико је Илије волео Самуила. Било је нечег необичног у томе што се између највишег народног судије и једног детета родила тако топла наклоност. Кад год би остарелог Илија обузела немоћ, или би га гризла савест због рђавог понашања његових синова, он се обраћао Самуилу да га теши.“ – Патријарси и пророци, 606, 607.
б. Иако је млади Самуило живео у Илијевим просторијама, шта треба да научимо о тамошњем окружењу? Које озбиљно упозорење је дато Илију? I Самуилова 2:12,22,27-31.
„Самуилова младост протицала је у свечаној служби Богу, у светињи; међутим, чак ни овде он није био слободан од злих утицаја грешних примера. Илијеви синови су у светим списима описани као 'неваљали'. Они се нису бојали Бога, нити поштовали свог оца, али Самуило није тражио њихово друштво нити је следио њихове зле путеве. Он се непрекидно трудио да буде оно што је Бог од њега захтевао. То је преимућство сваког младог човека. Богу је мило кад се чак и мала деца посвете Његовој служби; они не треба да се обесхрабрују у својим напорима да постану хришћани...
„Најмање дете, које има љубав и страх Божји, веће је пред Богом од најспособнијег и најученијег човека који занемарује спасење.“
„Упркос томе што се људи позивају на верност бројним владарима, цео људски род служи једном од двојице господара – Кнезу светлости или кнезу мрака. Самуило је служио првом, а Илијеви синови потоњем.“ – The Signs of the Times, November 3, 1881.
Уторак, 13. март
3. ПОСЛУШНОСТ САМО КАО ПУКА МОГУЋНОСТ?
а. Опиши Илијев проблем и како и ми можемо бити криви за понављање исте грешке, у наше време. I Самуилова 2:22-25; Исаија 3:12 (први део).
„Илије је ревно укоравао грехе и заблуде народа; понекад, као у Анином случају, и неправедно, али греси његових синова чинили су му се мање увредљивим од греха других. У својој превеликој наклоности, према њима он је увек био спреман да нађе изговор за њихове грехе.“ –The Signs of the Times, November 24, 1881.
„Илије је своју децу поучавао Божјем закону и пружио им добар пример својим животом, али самим тим није у потпуности извршио своју дужност. Бог је од њега с правом захтевао да их, као отац и свештеник, спречи у спровођењу њихове изопачене воље. Он је то пропустио да учини.“ – The Signs of the Times, November 10, 1881.
„(Илије) није подстицао послушност.“ – The Review and Herald, August 30, 1881.
б. Шта треба да схватимо кад код своје деце препознамо духовну слабост? Приче 26:2; V Мојсијева 6:6,7.
„У сваком искреном хришћанском срцу јавља се питање: 'Зашто, о зашто, у земљи Библија и хришћанског учења, непријатељ душа може да влада толико моћно и необуздано?' Узрок је очигледан - родитељи занемарују своју свечану одговорност. Они нису истрајни, упорни и верни у васпитавању своје деце за Бога, обуздавајући њихове грешне жеље и захтевајући послушност родитељском ауторитету, чак ни у раном детињству.“ – The Signs of the Times,
November 3, 1881.
„Мајка не сме ни у једном тренутку да допусти детету да буде надмоћније, а како би одржала ауторитет није нужно да посеже за оштрим мерама; циљ може да постигне чврстом, доследном руком и љубазношћу која уверава дете у мајчину љубав...
„Деци никада не треба допуштати да показују непоштовање према родитељима. Самовољи не треба допустити да прође без укора. Дететова будућа добробит захтева чврсту дисциплину која је истовремено и нежна и пуна љубави.“ – Child Guidance, 83.
Среда, 14. март
4. ДОСТОЈАН ВИСОКОГ ПОЗИВА
а. Насупрот примеру Илијевих синова, шта свако дете може да научи из искуства малог Самуила у храму? Приче 20:11; Псалм 71:17.
„Деци би рад изгледао много пријатнији и часнији, кад би их родитељи учили да су њихове ситне свакодневне дужности у ствари пут који им је Бог одредио; школа у којој треба да се обуче како би могли верно и успешно да обављају службу. Испуњавање сваке дужности, као Господу, заодева лепотом и најскромније занимање и повезује раднике на земљи са светим бићима која на небу творе Божју вољу.“ – Патријарси и пророци, 607.
б. Зашто начин на који је Самуило био чудесан сведок остарелом Илију може нама да буде надахнуће, и како је то једино било могуће? II Коринћанима 2:14-17.
„Док је Илијево срце било пуно бриге и жаљења због злих путева његове деце, он је налазио олакшање и утеху у честитости и посвећености младог Самуила. Његова спремност да помогне и чврста верност олакшавале су терет свештеника опхрваног бригом. Илије је волео Самуила; видео је да на њему почивају Божја милост и љубав...
„Како је Самуило растао, брига његових родитеља постајала је све израженија. Многе молитве су принесене како он не би био затрован злом које је пратило Илијеве синове.“ – The Signs of the Times, December 15, 1881.
ц. Објасни величанствени Божји позив Самуилу. I Самуилова 3:1-10.
„Када је имао само дванаест година, Анин син је добио нарочити задатак од Свевишњег... Три пута је Самуило био позван и сва три пута је одговорио на исти начин. Тада је Илије разумео да је тајанствени позив био заправо Божји глас. Каква осећања су у том тренутку прожела првосвештениково срце! Бог је заобишао свог изабраног слугу, старца седе косе, како би разговарао са дететом.“ – The Signs of the Times, December 15, 1881.
Четвртак, 15. март
5. ВЕСТ ОД КОЈЕ ЗВОНЕ УШИ
а. Коју вест је Бог дао Самуилу и како се дечак осећао док ју је преносио? I Самуилова 3:12-15.
„Самуилу нису била непозната зла дела Илијевих синова, али је ипак био испуњен страхом и чуђењем што му је Бог поверио тако страшну вест. Он се ујутро пробудио и радио своје уобичајене послове, али је његово младо срце притискао тежак терет. Како је усрдно тежио за саосећањем и саветом својих родитеља, у том тешком часу! Господ му није заповедио да открије Његову страшну осуду Илију или његовим синовима; стога није ништа говорио и избегавао је Илијево присуство, колико год је то било могуће. Плашио се да га неко питање не примора да објави божанску пресуду ономе кога је изузетно волео и поштовао.“ – The Signs of the Times, December 15, 1881.
б. Учтив и послушан, као увек дотад, шта је Самуило ускоро морао да учини? Шта треба да имамо на уму док размишљамо о тој вести? I Самуилова 3:18.
“У сваком веку, Божје казне су походиле земљу зато што су људи преступали Божји закон. Шта онда можемо да очекујемо данас, док посматрамо безбожност која преовладава?... Многе признате вође, у цркви и држави, преступају закон који Бог сматра светим као и свој престо и своје име, и уче друге да то исто чине… Време је да сам Бог одбрани свој ауторитет на земљи… Он уклања своје заштитничко провиђење и старање, а шаље своје казне на синове људске.” - The Signs of the Times, December 15, 1881.
Петак, 16. новембар
ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:
1. Иако је остављен сам у храму, без надзора родитеља, зашто је Самуило био сигуран?
2. Зашто је Илије могао толико да цени Самуила?
3. На који начин родитељи данас могу бити попут Илија?
4. Наведи неке кључне разлоге Самуилове чистоте у исквареном трему храма.
5. Шта сведочи о одговорности коју Бог очекује у свим временима?