Ljubazni! molim se Bogu da ti u svemu bude dobro, i da budeš zdrav, kao što je tvojoj duši dobro. (3 Jovanova 1:2)

13-Последњи израиљев судија

Лекција 13 Субота, 31. март 2018.

Последњи израиљев судија
„Али Самуило рече: Зар су миле Господу жртве паљенице и приноси као кад се слуша глас Његов? Гле, послушност је боља од жртве и покорност од претилине овнујске.“ – I Самуилова 15:22.
„Самуило је имао већи утицај него (Саул), јер му је живот био обележен верношћу, послушношћу и оданошћу.“ – Патријарси и пророци, 701.

Предлажемо да прочитате: Патријарси и пророци, 627-651.
Недеља 25. март
1. ТАЈНА ПОБЕДЕ
а. Шта можемо да научимо из искуства Израиља, у време Самуиловог службовања? I Самуилова 7:12,17.
„И данас је потребно такво оживљавање праве вере у срцу какво су искусили стари Израиљци. И ми, попут њих, треба да донесемо родове достојне покајања – да одбацимо грехе и очистимо оскрнављени храм срца - како би Христос могао да завлада њиме...
„Кајање је први корак који морају да учине сви који желе да се врате Богу. То дело нико не може да учини за другог, већ свако за себе. Свако од нас мора сам своје срце да понизи пред Богом и да одбаци идоле. Кад будемо учинили све што можемо, онда ће и Господ да нам показаже своје спасење.
„Када небеска светлост одагна нашу таму, покажимо попут Самуила своју захвалност подижући спомен Господу.“ – The Signs of the Times, January 26, 1882.
б. Зашто онима који тврде да су припадници Божјег народа треба упућивати усрдне позиве све до краја времена? Исаија 2:17-22.
Понедељак 26. март
2. СУДБОНОСНИ КОРАК
а. Шта је довело до пада Божјег народа? Осија 4:6. Шта је Самуило учинио како би довео до непрекидног духовног раста међу народом?
„Брига о васпитавању младих огледала се и у томе што су установљене пророчке школе. Ту су примани младићи који су желели да дубље истражују истине Божје Речи и чезнули за мудрошћу одозго како би могли да постану учитељи у Израиљу. Пророчке школе основао је Самуило да служе као брана од широм распрострањене покварености, да обезбеђују моралну и духовну добробит омладине и будућу срећу нације, на тај начин што ће подизати људе који ће бити способни да у страху Божјем воде и саветују народ. С том сврхом Самуило је окупио много младих људи који су били побожни, разумни и жељни знања. Називали су их пророчким синовима. Општење с Богом и проучавање Његове Речи чинило је да се њиховим природним даровима придружи и небеска мудрост. Учитељи су били људи не само добро упознати с Божјом истином, већ који су и сами остварили заједницу с Богом и примили нарочити дар Његовог Духа. Њих је народ поштовао и веровао им због учености али исто тако и због побожности.
„У Самуилово доба постојале су две такве школе. Једна је била у Рами, пророковом завичају, а друга у Киријат-Јариму, где се у то време налазио ковчег завета. Касније су подигнуте и друге школе.“ – Патријарси и пророци, 628.
б. Шта треба да буде главна тема у таквим школама? Исаија 34:16; Псалам 12:6.
„Ми желимо да цео свет зна да су наши млади образовани не само у научном погледу, већ да непрестано пред очима имају значај познавања Божјег закона и послушности њему.“ – College Record, January 1, 1878.
„Зар у школама старих Јевреја нема много чега што би и данашњи васпитачи с успехом могли да примењују? Онај који је створио човека побринуо се за развој његовог тела, духа и душе. Отуда, прави успех у васпитавању зависи од тога да ли људи верно испуњавају план свога Творца.“ – Патријарси и пророци, 631.
Уторак, 27. март
3. САМУИЛО РАЗОЧАРАН
а. С којим разочарањем се Самуило суочио у својој старости? I Самуилова 8:1-3. Како су се људи, у одређеној мери, према њему односили неправедно?
„Бог је (Самуилу) доделио дужност судије, пророка и свештеника, а он је неуморно и несебично радио за добро свога народа. Под његовом мудром управом народ је заиста напредовао у сваком погледу. Ред је био поновно успостављен, побожност се увећала, а дух незадовољства био је потиснут за извесно време.
„Међутим, кад је остарио, пророк је био приморан да бригу око владавине подели са другима, те је одредио своја два сина за помоћнике. Док је Самуило и даље обављао своју дужност у Рами, синове је послао у Вирсавеју, на јужну границу земље, где је требало да деле правду.
„Самуило је имао пуну сагласност народа кад је својим синовима одредио ову дужност.“ – Патријарси и пророци, 638.
„Народ је видео да (Самуилови) синови не иду његовим путем. Мада нису били неваљали и морално прљави, као Илијеви синови, ипак су били склони непоштењу и дволичности. Док су помагали оцу у његовом раду, њихова љубав према наградама и добитку навела их је да у споровима између људи одобравају неправду.“ – The Spirit of Prophecy, 1, 353.
„Самуилу нису говорили о случајевима злоупотребе власти у народу. Да му је било познато рђаво понашање његових синова, он би их свакако сменио, али старешине нису то ни тражиле од њега. Самуило је увиђао да стварни повод представљају незадовољство и гордост.“ – Патријарси и пророци, 638, 639.
б. Уместо да траже да неправда буде исправљена, шта су људи захтевали од Самуила? Како је он на то одговорио? I Самуилова 8:4-6.
„Остарели пророк је у тој молби видео прекор уперен против њега лично и настојање да њега одстране. Ипак, није испољио своја права осећања; никога није прекоравао, већ је у молитви изнео целу ствар пред Господа и само од Њега затражио савет.“ – Патријарси и пророци, 639.
Среда, 28. март
4. КО ТРЕБА ДА БУДЕ НАШ ЦАР?
а. Како је Господ наложио Самуилу да одговори на молбу народа да им постави цара? Зашто? I Самуилова 8:7,18.
„Сви они који презиру и одбацују верног Божјег слугу, омаловажавају не само тог човека, већ и Учитеља који га је поставио. Они тиме одбацују Божје речи, Његове опомене и савете - одбацују Његов ауторитет.“ – Патријарси и пророци, 639.
б. Које вечно начело, појашњено од стране каснијих пророка, Бог жели да искусимо? Осија 13:11; Језекиљ 14:3,8.
„Господ је преко својих пророка унапред рекао да ће Израиљцима владати цареви, али то није значило да ће тај начин владања бити за њих најбољи и у складу са Његовом вољом.
„Кад људи зажеле да иду путем који су сами изабрали, не питајући Бога за савет, или насупрот Његовој откривеној вољи, Он им често учини по жељи како би кроз горко искуство које тако стичу, увидели своју лудост и покајали се за свој грех. Показало се да су људска гордост и људска мудрост опасне вође. Све оно што нам срце зажели упркос Божјој забрани сигурно ће пре служити на проклетство него на благослов.“ – Патријарси и пророци, 639, 640.
ц. Након што је први цар - Саул био помазан - како је Бог милостиво тежио да из те ситуације извуче најбоље? I Самуилова 10:1,6,9; 15:17.
д. Шта је Бог коначно био принуђен да учини првом цару? Зашто? I Самуилова 13:14; 15:22,23; Дела 13:20,22. Како Он данас влада својим народом? Ефесцима 4:11,16.
„У Заједници Адвентиста седмог дана, Бог није поставио неку царску власт која треба да контролише цело тело, или неку грану дела. Он није одредио да терет вођства падне само на неколико људи. Одговорности су расподељене на већи број надлежних.“ – VIII Сведочанство, 253.
Четвртак, 29. март
5. БОЖАНСКО ЗАВЕШТАЊЕ
а. Наведи један од најтужнијих дана у историји Израиља и објасни зашто је он био толико срцепарајућ. I Самуилова 25:1; Псалам 116:15.
„Израиљски народ је примио Самуилову смрт као ненадокнадив губитак. Смрт је пригрлила великог и доброг пророка и изванредног судију. Бол читавог народа био је дубок и искрен...
„Упоређујући Саулово понашање са Самуиловим држањем, народ је увидео како је велика грешка била желети цара само зато да се не би разликовали од осталих народа унаоколо. Многи су са страхом гледали на све већу безбожност и лажну веру које су се шириле у народу...
„Народ је изгубио оснивача и управитеља својих верских школа, али то није било све. Изгубили су човека коме је народ долазио за савет кад год би се нашао у великој невољи, човека који се увек заузимао код Бога за интересе свога народа. Самуилово посредовање увек је уливало осећање сигурности, 'јер непрестана молитва праведног може много помоћи' (Јаков 5:16)...
„У тренутку када је народ због унутрашњих размирица био највише разједињен, а Самуилов мирни и богобојажљиви савет био најпотребнији, Бог је свог остарелог слугу позвао на починак. Горке мисли су обузимале народ, док је стајао крај гроба и размишљао о својој лудости - што су га одбацили као народног вођу. Он је био у веома тесном додиру с небом да је изгледало да цели Израиљ везује с престолом Јеховиним. Самуило је био тај који их је учио да Бога љубе и да Му се покоравају.“ – Патријарси и пророци, 701, 702.
Петак, 30. март
ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:
1. Како је Самуило мудро започео период суђења у Израиљу?
2. Шта открива његове планове за светлу будућност Божјег народа?
3. Иако су и Илије и Самуило имали проблематичне синове, каква је ипак била разлика међу њима?
4. Зашто је толико важно да се у молитви потпуно предамо Божјој вољи?
5. Зашто треба више да ценимо вође попут Самуила?